Telefon, tablet gibi taşınabilir cihazlarınızın zamanla yavaşladığını fark etmişsinizdir. Telefon yavaşladığında bunun sebebini genellikle virüsler zannetsek de aslında iş çok daha ciddi. Telefonunuzun zamanla yavaşlamasına sebep olan şey, genellikle telefon firmalarının uyguladığı ömür politikasıdır. Telefon belirli sürelerde yavaşlatılır ve sonunda kullanılamaz hale gelir.

Buna rağmen telefon yavaşladığında yapacağınız basit birkaç işlem ile tekrar hızlandırabilir ve en azından bir müddet daha kullanmanız mümkün olur.

1-Telefonun Ömrünü Azaltan Uygulamalar

Bazı uygulamalar telefonumuzun zamanla yavaşlamasını sağlıyor. Bu uygulamalar adeta cihaz için sigara etkisi gösteriyor. Bunun nedeni ise Ramın az olması, uygulamanın bataryayı fazla tüketmesi, işlemciyi fazla kullanmasıdır. Özellikle 2 GB Ram ve daha az Rama sahip cihazlarda bu durum daha çabuk gerçekleşme olasılığı daha fazla.

Peki bu uygulamalar nedir, nasıl telefona zarar verilmesi engellenebilir? İnstagram, Facebook ve Tiktok gibi sosyal medya uygulamaları, az önce dediğimiz kategorideki cihazlara zamanla yavaşlamasına sebep oluyor. Sadece yavaşlatan-telefonun ömrünü yiyen- uygulamalar sadece sosyal medya uygulamaları değil battle grounds oyunlar da telefonu yavaşlatıp ömrünü azaltıyor. Telefonu hızlandırmak için için bu tür uygulamaları silebilir ya da daha az kullanabilirsiniz. Bu tür uygulamalar siz kullandıkça daha fazla depolama yapıyor.

2-‘Lite’ Uygulamalar

Telefonunuzu yavaşlatan uygulamalar, zamanla telefonun ömrünü tamamen bitiriyor. Bu uygulamaları illaki silmek gerekmiyor. Bazı uygulamaları ücretsiz bir şekilde indirebileceğiniz aynı işlevi görebilen daha az Ram, daha az depolama alanı kaplayan sürümleri var. Facebook lite, Facebook Messenger lite, İnstagram lite, Pubg lite gibi uygulama ve oyunlar, uygulamaların hafifletilmiş sürümleridir..

Bu uygulamalar hemen hemen bütün işlemleri aynı yapabilirsiniz. Farkı ise grafikleri biraz daha düşük ve öğeler biraz daha küçük olabilir. Örnek vermek gerekirse: Facebook lite’da market place, İnstagram lite’da grafikleri biraz daha düşük-ülkemizde resmi sürümü yayınlanmadı-, PUBG lite grafikleri biraz daha düşük ve oyun içeriği küçültülmüş. Ama stabil ve normal uygulamalarıyla neredeyse aynı. Telefonu hızlandırmak için bu tür uygulamalar oldukça kullanışlıdır.

3-Yavaşlamadaki IOS ve Android Farkı

Telefonları hızlandırmak konusundan bahsedip de İOS ve Android arasındaki farkından bahsetmemek olmaz. Yıllardır klişe bir söz vardır: “IOS, Android’den daha hızlıdır, daha uzun süreler kullanılır, daha hızlıdır.” Öncelikle IOS sınırlı bir işletim sistemidir. Android’in ise hemen hemen sınırsız bir dünyası var.

IOS ekosisteminde bazen yapmak isteyip yapamadığımız şeyler varken Androidde yapabiliyoruz. Bundan dolayı IOS daha stabil oluyor. Ama unutmamız gereken olay Apple’a pek de uzak olmayan bir tarihte eski cihazlarını yavaşlattığı için dava açıldığını unutmayalım. Android de zamanla yavaşlayabiliyor.

4-Garantiye Gönderin

Eğer çözüm yollarından hiçbiri işe yaramıyorsa son çare olarak eğer garantinizin süresi dolmamışsa garantiye gönderin ya da orijinal parça-parçadan kastım ram ya da işlemci- bulabiliyorsanız, değişimi düşünebilirsiniz. Bu işlemi herhangi bir telefoncuda yaptırabilirsiniz. Genel de garantideki çalışanlar telefonun böyle olmasının suçunu size yüklerler bu yüzden size direk telefonun kasmaya başladığından artık kullanılamaz olduğundan bahsedin ve ısrar edin. Iphone ve Xiaomi’nin garanti servisleri diğer markaların garanti servislerinden daha iyidir. Çünkü müşteri memnuniyetini çok önemserler. Eğer telefonunuzu onaramazlarsa cihazınızı sıfırıyla değiştirirler. Eğer Xiaomi ya da Apple cihazınız varsa içinizi ferah tutabilirsiniz.

5-Her Şeyin Ömrü Biter

Yavaşlama artık sürekli oluyor ve yukarıda saydığımız 9 maddeden hiçbiri işe yaramıyorsa telefonun ömrünün son demlerini yaşadığını söyleyebiliriz. Çünkü 2 seneyi geçtikten sonra yavaşlayan cihazın artık size eskisi kadar hizmet veremez. 3-4 senelik telefonlarda yavaşlama kaçınılmazdır. 5 senelik telefonlar ise artık ömrünü doldurmuştur.

Genelde akıllı telefon ve tabletlerin ömrü 5 senedir ve bu ibare kullanım kılavuzunda yazar. Eğer cihazınızı değiştirecekseniz ve kullanılamayacak durumda ise batarya çıkıyorsa,  pil dönüşüm kutusuna atı ve telefonun gövdesini de bazı telefoncular çöp olarak alıyorlar onlara verebilirsiniz. Eğer batarya çıkmıyorsa telefonu yine çöp olarak alan telefonculara verebilirsiniz.

0 CommentsClose Comments

Leave a comment